Asiatiska marknader stiger efter överenskommelse i den amerikanska kongressen

Hong Kong street, crowded and signs everywhere

Många asiatiska marknader höll stängt första maj men de få som höll öppet fick sig ett uppsving. Nyheten om att den amerikanska kongressen under helgen lyckats nå en överenskommelse som annullerar risken för ett budgetstup och nedstängning av delar av kongressen har varit en direkt påverkande faktor.

De asiatiska börsmarknaderna får sig ett uppsving i samband med kongressdeal

Ett flertal asiatiska aktier steg under måndagen, även om många börsmarknader, inklusive de kinesiska, höll stängt första maj. Många japanska aktier nådde sin högsta nivå på sex veckor. Bland annat Tokyo Electronics och Murata Manufacturing gav sina investerare glädjande besked i början på veckan. ASX (Australian Securities Exchange) var ett av de index som höll öppet under första maj och stängde med +0,4 procent. Westfarmers, Australiens ledande industrikonglomerat, steg ordentligt efter att nyheten om 1.12 miljarder dollar i vinst från deras Officeworks IPO läckt ut i medierna.

En annan vinnare var MSCI Asia Pacific Indexet i Hong Kong som steg 0.7 procent. Samtliga 11 industrigrupper som ingår i MSCI gick starkt framåt. Totalt har MSCI stigit 10% det här året. En mängd asiatiska råvaruföretag steg 1.1 procent med Seoul-baserade Hanwha Chemical Corp i ledningen med över 6 procent.

Valutaparet USD/YEN har noterat en försiktig uppgång samtidigt som det förutspås från flera håll att den japanska valutan kommer att stärkas gentemot dollarn under de närmaste veckorna. Detta panorama utspelar sig i samband med att den amerikanska kongressen under helgen lyckats sluta en överenskommelse som ska gälla fram till slutet på september.

Flera av Trumps planer grusade efter kritisk överenskommelse i kongressen

President Trumps regering fick sig ett ordentligt bakslag när den amerikanska kongressen röstade fram en överenskommelse under helgen. Det blir inga pengar till en mur mellan USA och Mexiko, ett av Trumps huvudlöften under förra årets valkampanj. Inte heller blir det något extra anslag till en deportationsstyrka som ska se till att USA:s närmare 12 miljoner papperslösa immigranter skickas ut ur landet. Överenskommelsen slöts över partigränserna med demokraterna som tydliga vinnare. Bland annat lyckades demokraterna säkra fortsatta subventioner för omstridda Obamacare. Trump uttryckte för en månad sedan sin besvikelse över det misslyckade försöket att skrota Obamacare. Samtidigt lyckas inte regeringen få stopp på statsskulden som bara har ökat och nu ligger på 108 procent av BNP, motsvarande 20.000 miljarder dollar eller 180.000 miljarder kronor, något som knappast bådar gott för den amerikanska börsmarknaden.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]