Kryptovalutor

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är digitala valutor som använder kryptering i säkerhetssyfte. Därför är de svåra att förfalska. Kryptovalutans kanske mest tilltalande aspekt är det faktum att den inte tillhör någon statlig myndighet. Den är därför rent teoretiskt immun mot intrång eller manipulation på statlig nivå.

Hur fungerar kryptovalutor?

Den första kryptovalutan som kom att bli riktigt populär var Bitcoin. Bitcoin lanserades 2009 av en grupp eller individ vid namn Satoshi Nakamoto. Sex år senare fanns det över 14,6 miljoner bitcoins i omlopp med ett totalt marknadsvärde på 3,4 miljarder dollar. Bitcoins framgång har skapat ett antal konkurrerande kryptokurser, som Ethereum, Ripple och Dash.

För- och nackdelar med kryptovalutor

Kryptovalutor gör det lättare att överföra pengar mellan två parter. Transaktionen underlättas av att man använder särskilda (offentliga och privata) säkerhetsnycklar för skydda pengarna. Varje överföring innebär minimala hanteringskostnader, vilket gör det möjligt för användarna att undvika skyhöga bankavgifter.

Det i huvudsak geniala med Bitcoin är den blockkedja som används för att lagra en online-liggare för alla Bitcoin-transaktioner. Blockkedjan består av en komplex datastruktur som är svår att hacka. Samtidigt kan liggaren kopieras mellan olika datorer som kör Bitcoin-programvaran. Många experter ser en stor potential i den här typen av blockkedja, bland annat inom tekniska områden. Stora finansiella institut som JP Morgan Chase ser kryptovalutor som ett bra sätt att sänka transaktionskostnader.

Eftersom kryptovalutor är virtuella riskerar dock ett kryptovalutakonto att raderas vid en datorkrasch om det inte finns någon säkerhetskopia. Eftersom handelspriset baseras på tillgång och efterfrågan kan värdet mot en annan valuta fluktuera i stor utsträckning. Kryptovalutor är inte heller immuna mot hacking.

Läs mer om:

Kryptovalutor - Bitcoin
Kryptovalutor - Ethereum

Klicka här för att börja handla med krypotvalutor

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]