Riskhantering

Riskhantering är ett koncept som underskattas av många nya traders men det är nödvändigt att kunna om man vill bli en framgångsrik daytrader.

Många professionella daytraders rekommenderar att man begränsar sin risk genom att ha en regel om att man maximalt kan förlora 2-3 procent av pengarna på kontot på en enda handel. Anledning till att detta brukar rekommenderas är att även bra traders kan ha fel upp till 40 % av gångerna, eller t.o.m. mer och de kan därför riskera att förlora fem affärer eller fler i rad. Begränsar man inte förlusterna i dessa fall kan man riskera att kontot snabbt går i 0.

Regler och Riskhantering

Om man har ett handelskonto på 30 000 kronor kan man alltså maximalt riskera 600-900 kr på en enda handel. Den maximala risken för en handel beräknas så här: Om man har en stop loss på 30 tickers och man maximalt riskerar att förlora 900 kr, så kan man alltså satsa 30 kr per ticker.

Håller man sig till denna regel klarar man sig betydligt bättre än de som inte använder denna slags riskhantering.

Det finns en gräns för hur mycket pengar man kan satsa och detta belopp styrs av hur mycket pengar man har på sitt konto. Har man ett konto med 5 miljoner kronor så kan man satsa 1 000 kr per ticker, men det kan man inte med ett konto där man har 20 000 kr.

När man handlar som daytrader sker det inte på samma sätt som när man handlar aktier. Vid aktiehandel köper man en andel av ett företag och så betalar man fullt pris för andelen. Daytraders handlar i motsats till detta med hävstång som gör att man kan tjäna pengar på mycket små variationer.

När man handlar med hävstång ska man kunna sätta in ett mindre belopp, en deposition, för att kunna handla med en mycket större position. Denna deposition kallas även för marginal. Varenda gång man handlar deponeras ett belopp som marginal och detta belopp frigörs igen så snart man avslutat handeln.

Handlar man med hög hävstång, som många daytraders gör, är det viktigt att man har en fast stop loss – d.v.s. en nivå där man tvingar sig själv att ta förlusten. Alla moderna handelsplattformar har idag automatiska stop loss-funktioner som garanterar att man tar förlusten. Man bör dock vara medveten om att man inte alltid är 100 procent garanterad att stop loss exekveras. Ibland kan marknaden röra sig väldigt fort och fortsätta förbi ens stop loss.

Klicka här för att läsa nästa artikel om teknisk analys

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]