Marknader

Vad är en marknad?

Ofta får man inom trading höra växlingsvis om finansmarknader och börsmarknader. Men vad är en marknad egentligen och vad skiljer olika marknader åt? Finansmarknaden är egentligen ett samlingsnamn för flera olika marknader där traders köper och säljer finansiella instrument eller tillgångar. Detta kan ske i form av värdepapper (aktier, obligationer etc.), handelsvaror och råvaror (guld, silver, olja). Vill man köpa/sälja aktier gör man det genom en aktiebörs, antingen med hjälp av en nätmäklare, en fysisk mäklare eller banken. Nasdaq Stockholm, även kallad Stockholmsbörsen, är just en marknad där det handlas med värdepapper. Förutom aktier går det även att handla optioner, terminer och obligationer.

Det finns förstås även andra typer av börser eller marknader, däribland oljemarknaden, metallmarknaden och råvarumarknaden. Dessa fungerar på ungefär samma sätt som aktiemarknaden. Tänk på att inte förväxla börsmarknader med aktieindex. Ett aktieindex är till för att spåra utvecklingen av ett bestämt antal aktier. När börsen stiger eller sjunker betyder det att ett aktieindex har gått upp eller ner. Stiger ett index innebär det att värdet hos de aktier som utgör indexet har stigit. Tvärtom sjunker ett index när värdet hos de aktier som utgör indexet minskar.

Euro/Dollar

Euro/dollar är det mest omsatta valutaparet på marknaden. Du kan handla EUR/USD dygnet runt, måndag-fredag. Under helgen är marknaden stängd. Euron infördes 1999 och har sedan dess kunnat handlas genom Euro-dollar som också går under förkortningen EURUSD. Valutamarknaden kallas även Forex, vilket står för “Foreign Exchange Market”. Detta är en global marknad där det går att investera i valutor.

Förhållandet mellan Euro/Dollar

Om priset på Euro-dollarn är 1.2500, betyder det varje euro är värd 1,25 dollar. Om priset ändras från 1,2500 till 1,2510, har euron stigit något i värde, vilket kan betyda att dollarns köpkraft har försvagats, eller att euron har stärkts, eller både och. Om EURUSD prisförändringen går från 1,250 till 1,2490 dollar har euron istället försvagats i relation till dollarn.


Guld

Det går att handla med guld dygnet runt (på de flesta handelsplattformar) måndag-fredag, dock inte på helger. Marknaden öppnar kl 00:00 svensk tid, natten mellan söndag och måndag. Marknaden stänger endast 45 minuter mellan 23:15 och 00:00 måndag till torsdag, annars går det att handla i princip dygnet runt. En allmän åsikt har varit att guld är en säker placering på aktiemarknaden. Denna trend har dock avtagit under den senaste tiden.

Guld är aktivt större delen dygnet

Guldpriset är aktivt och rör sig större delen av dagen. Störst aktivitet sker från 13:00 till 17:00 då den amerikanska marknaden vaknar till liv och det börjar handlas friskt. Vill du bara handla under ett par timmar är detta helt klart den bästa tiden. Minst aktivitet hittar du oftast mellan 22:00 och 00:00. Nattetid rör sig guldpriset ganska bra eftersom den asiatiska marknaden är öppen då.


Råolja

Att handla med råolja, “crude oil” som det heter på engelska, är en viktig marknad för både swing- och dagshandlare. Priset på marknaden är ofta per fat. De ledande oljemarknaderna är Crude Future, Cushing Spot, Dated Brent Spot, Oil Future, WTI Nymex Heating och Nymex RBOB. Du kan investera i olja dygnet runt under veckodagar, dock inte på helgerna. Marknaden är stängd 23:15 – 00:00 måndag till torsdag. All övrig tid går det bra att handla.

Råolja har störst aktivitet 13-17

Fredagar gör oljemarknaden precis som alla vi andra och slutar lite tidigare, nämligen 20:30. Oljepriset rör sig bra både på morgonen och under natten. Störst aktivitet hittar du oftast mellan 13-17.


S&P 500

Standard & Poor 500 kallas normalt för S&P 500 och är ett amerikanskt aktieindex där 500 stora amerikanska företag finns representerade. Bland dessa hittar vi jättar som Microsoft, Google, Exxon och Apple. Indexet lanserades 1957 och är idag ett av de främsta på världsmarknaden. Genom att inte vara bransch-specifikt skiljer sig S&P 500 åt från andra amerikanska index som Nasdaq och Dow Jones.

S&P 500 är öppet dygnet runt – men hetast under kvällstid

Som trader kan du handla på S&P dygnet runt. Dock rekommenderar vi att du handlar under den tid den amerikanska aktiemarknaden är öppen, mellan 15:30 och 22:00. Du kan självklart handla under andra tider också men likviditeten är då lägre och det finns oftast en mer begränsad möjlighet att göra bra affärer. Om du har ett dagtidsjobb kan det vara en bra idé att hålla koll på den amerikanska marknaden eftersom den till stor del sker under kvällstid för oss i Sverige.


Dow Jones

Dow Jones, även kallat Industrial Average, är ett börsindex som skapats av Charles Dow. Charles grundade även Wall Street Journal. Indexet etablerades 1885 och ägs nu av S & P D J Index.

Dow Jones visar utvecklingen hos 30 stora amerikanska bolag. Ordet “industrial” har hängt med genom tiderna men idag är många av de företag som ingår i indexet inte verksamma enligt begreppets strikta definition. På DJ hittar du bland annat företag som Coca-Cola, Nike, Walt Disney och Apple.

Dow Jones dominerar kvällstid

Eftersom alla aktier som ingår i detta index kan handlas separat rekommenderar vi att gå in och handla när den amerikanska aktiemarknaden är öppen, från 15:30 till 22:00. Det går förstås även bra att handla på DJ under andra tider men likviditeten är då sämre och lönsamheten likaså. För alla som har ett jobb vid sidan om sin börsaktivitet är det här indexet ett bra alternativ eftersom den bästa handelsperioden är under kvällstid.

Klicka här för att läsa nästa artikel med 15 daytrader tips

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]