Daytrading introduktion

Daytrading introduktion

Letar du efter en sidoinkomst? Eller drömmer du kanske om större frihet i livet, där din ekonomi är helt oberoende av andra? Då kan daytrading kan vara något för dig. Dessutom är det, förutom möjligheten till inkomster, både spännande och allmänbildande.


Vad är daytrading? – Kunskaper för ett friare liv

Det viktigaste redskapet för varje skicklig daytrader är utan tvekan kunskap. Låt oss därför börja med grunderna. Vad daytrading innebär, hur det skiljer sig från till exempel aktiehandel samt vilka möjligheter och risker som finns.

daytrading aktier

Skillnaden mellan aktiesparande och daytrading

Traditionellt sparande med aktier och andra värdepapper är ett långsiktigt sparande, där du låter pengarna växa under veckor, månader eller år.

Inom daytrading handlar du istället med olika tillgångar – som aktier, valutor och råvaror (olja, guld m.m) – på mycket kort sikt. Normalt köper och säljer en daytrader inom några sekunder, minuter eller timmar.

Daytrading ger fler vinstmöjligheter, när du daytradar kan du tjäna pengar både när kursen stiger och när den faller. Vi förklarar hur lite längre ned.

Visste du att eToro erbjuder möjligheten att kopiera andra handlare? På så sätt slipper du hålla koll på markanden – klicka här för att läsa mer

Skillnaden i daytraders och aktiesparares syn på marknaden

För att förstå skillnaden mellan hur en aktiesparare och en daytrader ser på marknaden kan du föreställa dig att de båda besöker ett köpcentrum.

Innan aktiespararen bestämmer sig för att investera i ett företag går han in i butiken, undersöker vad de säljer för produkter, vilka som jobbar där, ber att få se på räkenskaperna – allt för att skapa sig en helhetsbild av hur företaget mår och kan tänkas utvecklas över tid.

En daytrader däremot går inte in i butikerna. Han sätter sig istället på en bänk mitt i köpcentret och studerar vilka butiker det går in kunder i just nu. Går många in i bokhandeln antar han att det finns något där som lockar dem – och köper därför snabbt en andel i butiken. Lite senare, när fler lämnar butiken än det går in, in skyndar han sig att sälja.

Med tiden lär sig en duktig daytrader att känna igen olika mönster allt bättre. Samlas tio kunder utanför en butiks skyltfönstret är sannolikheten stor att det snart kommer fler.

teknisk och fundamental analys

Teknisk analys & fundamental analys

Nu sitter givetvis inte en daytrader i köpcentrum hela dagarna. Istället ser de ”vilka butiker som har flest kunder just nu” med hjälp av kursgrafer i datorn.

Kursgrafer i sig speglar bara tillgång och efterfrågan, men bakom upp- och nedgångarna döljer sig mänskliga psykologiska faktorer som hopp, rädsla, nyfikenhet, likgiltighet – och till och med entusiasm och panik.

Dessa visar sig som återkommande mönster i kursgrafen. En daytrader som använder sig av teknisk analys, kan känna igen mönstren och koppla dem till kundernas beteenden. På så sätt kan han förutspå hur grafen kommer utvecklas den närmaste tiden.

Den här snabba och kortsiktiga analysmetoden kallas för ”teknisk analys”, till skillnad från ”fundamental analys” som används vid långsiktiga investeringar.

En långsiktig aktiesparare intresserar sig alltså för hur företaget kommer gå över tid. En daytrader intresserar sig för hur kunderna agerar just idag.

CFD kontrat

En daytrader handlar med CFD:er

För att kunna köpa och sälja snabbt använder en daytrader någon av de olika onlineplattformar som finns för daytrading. På dessa köper du dock inte själva tillgången (till exempel aktien). Istället köper du in dig i en del av ett kontrakt för tillgången.

De här kontrakten kallas för CFD, vilket står för Contracts For Difference. Du kan se det som att kontrakten äger själva tillgången – det kan vara en företagsaktie, valutor, råvaror eller någon annan tillgång – och att du köper en andel i dessa.

En stor fördel med CFD:er är att du inte behöver betalar hela värdet av din del av tillgången. Istället betalar du en säkerhet, en slags depositionsavgift på det aktuella kursvärdet. Det här ger en rad olika möjligheter som du kan använda till din fördel och som vi berättar mer om alldeles strax.

En annan fördel är att du, till skillnad från vanlig aktiehandel, kan välja om du vill börja med att gå kort eller lång på din tillgång. Det är detta som gör att du kan gå med vinst oavsett om du tror att kursen kommer stiga eller falla, och därmed få fler tillfällen till vinstgivande affärer.

Visste du att eToro är världens största CFD plattform som erbjuder möjligheten att investera i krypovalutor som Bitcoin och Ethereum? Klicka här för att läsa mer

daytrader gå lång

Börja med att köpa

Om du tror att en tillgång skall öka i värde, så investerar du för att därefter stänga affären och gå med vinst – det kallas att gå lång. Man tjänar helt enkelt pengar när priset på en tillgång rör sig uppåt. På engelska kallas detta go long.

daytrader gå kort

Börja med att sälja

Att gå kort är motsatsen till att gå lång – det innebär att du tar en position som ger vinst om priset på den tillgång du valt faller. Du tjänar pengar när kursen faller. På engelska kallas detta go short.

daytrading hävstångseffekt

Hävstång

Att du bara betalar en del av det faktiska värdet (säkerheten) för tillgången du investerar i, gör det möjligt att inom daytrading utnyttja det som kallas för hävstångseffekten.

Precis som inom fysiken används hävstångseffekten för att förstärka en kraft. Inom daytrading innebär det att du kan investera en betydligt mindre summa än vid konventionell värdepappershandel och ändå få ut samma vinst i kronor.

daytrading fördelar

Fördelar med hävstångseffekten

En av fördelarna med hävstångseffekten är att du kan skaffa dig en mycket större exponering mot marknaden med en relativt liten investering. Du satsar bara en bråkdel av värdet på de tillgångar som intresserar dig.

Du kan välja om du vilja utnyttja hävstångseffekten för att satsa mindre pengar eller ta större positioner än om du köpt samma tillgångar på vanligt sätt. På så vis kan du aktivera ditt kapital maximalt och investera i många tillgångar i stället för bara en eller två.

Låt oss förklara detta med ett exempel.

aktier & aktiehandel

 

Vid traditionell aktiehandel

  • Säg att du köper 1 000 aktier i XYZ AB till kursen 10 SEK, alltså en totalkostnad på 10 000 SEK (1 000 aktier x 10 SEK).
  • Kursen stiger med 2 SEK och du säljer din position för 12 000 SEK (1 000 aktier x 12 SEK).
  • Du gör en vinst på 2 000 SEK, alltså 20%.

CFD-handel

Vid daytrading

På daytradingplattformar med möjlighet till hävstångseffekt fungerar det dock lite annorlunda.

Istället för att köpa och äga aktier betalar du som vi redan nämnt bara säkerheten i ett CFD-kontrakt. Den baseras på det aktuella kursvärdet. Låt oss säga att säkerheten i vårt exempel är 10%:

  • Då skulle motsvarande investering i 1 000 aktier kosta dig 1 000 SEK (10% av 10 000 SEK). Resten kan man säga att leverantören lånar ut till dig.
  • När kursen sedan stiger med 2 SEK (eller sjunker om du börjar med att sälja) får du fortfarande hela vinsten på 2 000 SEK.
  • Du får alltså tillbaks lika mycket i kronor som om du hade satsat 10 000 SEK, men värdeökningen på din investering är nu 100% istället för 20%.

Men var försiktig!

Nu tänker du kanske att det nästan låter för bra för att vara sant. Och det finns en hake. Hävstångseffekten fungerar nämligen även i andra riktningen; säljer du till förlust blir även förlusten större. Utvecklas marknaden extremt ogynnsamt kan du hos vissa mäklare förlora mer än din initiala investering – dock inte hos eToro.

Så använd den med försiktighet och kom ihåg vikten av kunskap så du har koll på vad du gör. Vilket är anledningen till att vi på Tradingguiden finns!

Kunskap är ditt viktigaste redskap

Alla investeringar med möjlighet att tjäna pengar innebär även en risk att förlora pengar. Daytrading är inget undantag. Därför är ditt viktigaste verktyg för att lyckas kunskap.

En bra start är Trading Academy – Videolektion Del 1 och 2, som ger dig bra förståelse och grundläggande kunskaper om daytrading.

Det kan vara svårt att greppa helheten direkt, men du kan givetvis närsomhelst gå tillbaks till det material du redan tagit del av. Att emellanåt gå tillbaks i materialet ger dig en bättre förståelse och kunskaperna fastnar lättare. Glöm inte att prenumerera på nyhetsbrevet för att få tillgång till fler tradingtips, nyheter & videolektioner från Tradingguiden

Välja CFD-mäklare

Välja rätt CFD-mäklare

För att kunna handla som daytrader behöver du även välja en plattform för daytrading-handel, som ibland även kallas CFD-mäklare. Den plattform du väljer blir den plats där du rent praktiskt köper och säljer de tillgångar du väljer att satsa på.

Det finns en hel uppsjö av dessa plattformar. För att underlätta ditt val har vi recenserat dem CFD-mäklare som vi tycker är seriösast, hårdast reglerade och marknadsledande.

Läs våra recensioner av CFD-mäklare här.

En del CFD:er erbjuder kostnadsfria demokonton, så du kan testa dina nya kunskaper i praktiken utan att riskera riktiga pengar. Då får du även tillfälle att i lugn och ro bekanta dig med miljön och se hur daytrading går till i praktiken. Ta vara på den möjligheten, för övning ger som bekant färdighet.

En av de CFD:er som erbjuder testkonton är eToro. EToro är dessutom den CFD som fått högst betyg i våra recensioner.

Kom igång med daytrading idag

Om du känner dig taggad och vill komma igång och lära dig mer om daytrading och hur det går till i praktiken har vi massor av matnyttigheter för dig. Börja med att kolla på Videolektion 1 & 2 för att få god förståelse om grunderna. Skriv därefter upp dig för vårt nyhetsbrev. Då får du även helt kostnadsfritt tillgång till fler tradingtips, nyheter, webinar & videolektioner från Tradingguiden, direkt i din inkorg.


Videolektion 1: Vad är CFD-handel

Videolektion del 1 går igenom vad CFD-handel är och hur det skiljer sig från traditionell aktiehandel. Vilka är fördelarna att handla med CFD-kontrakt jämte aktier – och vad bör man se upp för? Tryck Play!

TILL ETORO


Lås upp del 2 och mycket mer

Registrera på vårt nyhetsbrev för mer material om trading. Finslipa dina kunskaper med hjälp av våra videolektioner artiklar, analyser och guider.

Sekretesspolicy

Dina uppgifter hanteras enligt personuppgiftslagen och vår egen strikta sekretesspolicy. Ingen personlig information delas med eller lämnas ut till tredjepart.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]