Börsen efter det brittiska valet

Election in Great Britain. The hand of woman putting her vote in the ballot box. British flag on background.

Det brittiska valet i torsdags slutade med att Tories förlorade 13 av totalt 331 platser i det brittiska underhuset. Därmed tappar det konservativa regeringspartiet sin nuvarande majoritet. Nyvalet har beskrivits som ett fiasko för Storbritanniens premiärminister Theresa May. Trots det reagerade flertalet börser med en tillfällig uppgång på mellan 0,7 och 1 procent. Nu verkar det däremot som att vindarna blåser i motsatt riktning.

En negativ start på börsveckan

Börsveckan inleddes med en marginell nedgång för de flesta ledande Europabörser. OMXS-indexet ligger nu på drygt -1,1 procent. Londonbörsens FTSE-index har sjunkit 0,2 procent och Frankfurtbörsens DAX-index fortsätter att backa, hittills med 1,0 procent. Parisbörsens CAC-index har tappat lite över 1 procent.

Pundet tappar mot dollar och euron

I kölvattnet av det katastrofala valet för Tories har pundet försvagats både mot dollarn och euron. Mot dollarn har den brittiska valutan hittills tappat drygt 1,5 %, pundets svagaste nivå sedan mitten av april. Resultatet av valet riskerar nu också att fördröja Brexit-samtalen.
Stockholmsbörsen fortsatt nedåt
Stockholmsbörsen fortsätter att röra sig nedåt. Bland annat har OMXS-indexet backat med 1,1 procent, vilket är en större nedgång än den som noteras på ledande Europabörserna. Bland de bolag på Stockholmsbörsen med stor brittisk exponering sjönk Nobia med närmare 3,7 procent. Kopparbergs var också nere med 1,6 procent.

Dagens daytrading tips: SCA störtdyker på börsen

Under måndagen genomförde skogskoncernen SCA sin uppdelning i två börsnoterade bolag. Det innebär en separation mellan SCA Hygiene och Essity. SCA handlas därmed utan Essity och har redan tappat ett börsvärde på närmare 80 procent. Aktien handlas nu för 62 kr. Börsvärdet på hela SCA beräknas ligga på drygt 212 miljarder kronor. Den kvarvarande delen av bolaget har idag ett värde på ca 45 miljarder kronor. Det innebär rent hypotetiskt att börsvärdet av Essity-aktien borde ligga på runt 167 miljarder. Värdet kommer förmodligen att återhämta sig när aktierna i Essity börjar handlas igen på torsdag. Aktieägarna i SCA får en aktie i nybildade hygienbolaget Essity. Det lyser även rött bland de mest omsatta bolagen. Bland annat ligger Fingerprints aktie i botten med -4,3 procent. Industrisektorn ligger också back där Sandvik, SKF, Atlas Copco, Alfa Laval och Assa Abloy tappar mellan 1,8 och 2,4 procent.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]