Dollarn och pundet stärks efter FED-besked

Efter räntebeskedet i onsdags stiger dollarn på valutamarknaden. Samtidigt återhämtar sig pundet efter att tre brittiska centralbanksledamöter röstat för att styrräntan höjs.

USA-räntorna stiger i spåren av räntebeskedet från Federal Reserve

Trots tecken på en sjunkande inflation verkar det som att den amerikanska centralbanken fortsätter med den monetära normaliseringen. Federal Reserve höjde styrräntan för andra gången i år med 25 punkter. Därmed ökar räntan från 1,00 till 1,25 procent. Federal Reserve räknar dock med att inflationen kommer att stiga igen och stabiliseras runt 2 %. Senaste tidens nedgång i inflationen förklaras av Fed-chefen Janet Yellen som kopplad till engångsföreteelser som sänkta telefoniavgifter och lägre priser på läkemedel. Dollarn stärktes samtidigt till 1.122 mot euron och med 13 öre mot kronan till 8.76. Dollarindexet har gått upp till 96.90. Nytt räntebesked väntas komma under dagen från Philadelphia Fed-index. Den tvååriga amerikanska statsobligationen har stigit till 1,34 procent. Tioåringen har stigit 3 punkter till 2,13 procent.

Pundet fortsatt stabilt med små nettoförändringar

Idag förväntas Bank of England komma ut med ett nytt räntebesked, detta samtidigt som Storbritannien förbereder sig för att inleda brexitsamtalen nästa vecka. Pundåterhämtningen kommer efter att pundet tidigare försvagats bland annat mot bakgrund av samtalen om regeringsbildning och en klen brittisk detaljhandelsdata. Samtidigt växer stödet för en mjuk brexit i det brittiska parlamentet. Enligt tabloiden The Sun är det bara 297 ledamöter, de flesta från det konservativa Tories-partiet, för en hård brexit.

Bred nedgång på Nordenbörserna

I efterdyningarna av det amerikanska räntebeskedet var det breda nedgångar på de nordiska börserna. Regionsindexet Vinx 30 föll 1,1 procent, pressad av H&M:s svaga försäljningssiffror. Aktien straffades med en nedgång på över 5 procent på Stockholmsbörsen. Den oljedominerade Oslobörsen stängde med en nedgång på 1,8 procent efter en störtdykning från energisektorn. I botten fanns både Statoil och Norsk Hydro. Oljepriserna har parkerat sig på lägre nivåer efter onsdagens kraftiga oljeprisfall. Brent-oljan handlas dock oförändrat kring de lägsta nivåerna på över en månad. På Köpenhamnsindexet C20 sjönk hela 16 av 20 aktier, vilket innebär ett tapp för indexet på 1,4 procent. Bland storförlorarna finns bland annat läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Finska OMXH25 var vid stängningsdags nere 1,1 procent med industribolaget Outukumpu som en av de största förlorarna. Aktien är just nu nere drygt 4,8 procent.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]