EUR/USD Försvagas samtidigt som dollarn backar

En växande efterfrågan av den amerikanska dollarn har satt extra press på valutaparet EUR/USD. Valutaparet lyckades inte hålla sig över 1.12 strecket utan föll till 1.1185 I början på veckan. Samtidigt fortsätter de europeiska finansmarknaderna att vackla.

Dollarn backar något

Amerikanska börsindex har de senaste veckorna fått ett mindre lyft i samband med de stigande räntorna som höjts 1-2 punkter under måndagen. Samtidigt backade dollarn till 1.13 mot euron. Både Dow Jones industriindex och S&P 500 har stigit marginellt med ca 0,15 %. Detta sker strax innan president Trump förväntas presentera sin budgetplan för 2018. Oron kring Trumps presidentskap efter FBI-skandalen har satt ett hårt tryck på dollarn under nästan två veckor i följd. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen förblir dock oförändrad på omkring 2,24 procent. Nu väntar börsmarknaderna spänt på att Trumps budgetförslag ska presenteras. Enligt uppgifter från Bloomberg News kommer förslaget bland annat att innehålla nedskärningar för den fattigaste befolkningen på drygt 1.700 miljarder dollar. Uppgifter om att president Trump även har för avsikt att sälja hälften av USA:s oljereserver fram till 2027 har redan fått oljepriset att sjunka. Efter fyra dagars stadiga uppgång backar nu Brentoljan med ca 0,6 procent till 53 dollar fatet. Den amerikanska WTI-oljan handlas i skrivande stund för ca 50 dollar fatet, vilket innebär en nedgång med 0,7 procent. Enligt det budgetförslag som Trump kommer att ge till känna inför kongressen ska försäljningen inledas i oktober nästa år och därefter öka gradvis under tio år framöver. Totalt handlar det om motsvarande 34 miljoner fat som ska upp till försäljning.

Europaräntorna fortsatt ostadiga

Europaräntorna har noterat en blandad utveckling under början på veckan. Överlag har de stigit med någon punkt samtidigt som dollarn handlas nära sin lägsta nivå på sex månader. På måndagens agenda stod bland annat ett eurogruppmöte för att diskutera Greklands framtida skuldreformer. Även om man inte lyckades enas om landets skuldlättnader sägs en uppgörelse vara nära att nås. På hemmaplan har kronan stärkts något både mot dollarn och euron jämfört med nivåerna vid stängningen i fredags. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen har däremot sjunkit 1 punkt till 0,51 procent. Europaterminerna indikerade små rörelser under tisdagsmorgonen och förblev i stort sett oförändrade, liksom Stockholmsbörsen.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]