EUR/USD på uppgång efter Le Pens uttalande

I söndags gick högerpopulistiska Front National-partiets ledare Marine Le Pen vidare till en andra omgång i det franska presidentvalet. Nu verkar det som att partiet får klara sig utan sin partiledare tills det är dags för nästa valomgång. Le Pen har valt att ta tjänstledigt för att koncentrera sig helt på valet den 7 maj.

Uttalandet har bildat en del ringar på börsvattnet och bland annat gett EUR/USD ett bra uppsving från förra veckan. Efter att ha rört sig i en ganska lugn ström kring 1.08 lyfte paret till 1.0870 efter intervjun med Le Pen och ligger nu på 1.3%.

Än så länge ger opinionsmätningarna Marine Le Pens motståndare Emmanuel Macron ett övertag. Flera av de kandidater som åkt ut efter den första valomgången har redan uttryckt stöd för president Hollands tidigare ekonomiminister. Marine Le Pen har dock uttryckt att hon långt ifrån tror att kampanjen är över. En grupp som kan tänkas rösta på henne i den andra valomgången är den konservative kandidaten Francoise Fillons väljare.

Genom att ta ett steg tillbaka från partiledarposten ämnar Le Pen locka till sig fler väljare. Beslutet kan dock ha uppfattats som ett tecken på desperation, vilket har lett till en köpvåg av euron. Detta har fått EU-valutan att stiga kraftigt mot både dollarn och yenen. Trots det visar marknaderna i Asien på en viss optimism efter första omgångens resultat i det franska valet. Efter att risken för ett slutval mellan Le Pen och vänsterledaren Mélenchon annullerats har de flesta stora börserna i Asien stigit under måndagen.

Å andra sidan har ännu ett misslyckande att stabilisera US Dollar Indexet också bidragit till valutaparets uppsving. Trots att nya detaljer kring USA:s president Donald Trumps skattereform har avslöjats förblir efterfrågan av den amerikanska valutan låg. Euron ligger nu på sin näst högsta nivå sen Trump valdes in som president i november förra året. Samtidigt verkar de europeiska börserna också ha hoppat på Eurotrenden. Parisbörsen rusade iväg med över fyra procent efter valet. Aktierna i storbanker som BNP Paribas och Société Générale har stigit med 8 respektive 10 procent. Även andra ledande europeiska börser har hakat på.

Det råder inga tvivel om var marknaden står när det kommer till det franska presidentvalet. Man hoppas och tror på att vänsterliberalen Emmanuel Macron kommer att slå högerpopulisten Le Pen i andra omgången. I opinionsmätningarna har Macron just nu en klar ledning med drygt 60 procent av rösterna.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]