Risken för kaos på de europeiska aktiemarknaderna låg

I samband med det franska presidentvalet har det pratats mycket om den politiska instabiliteten i Europa och hur den kan komma att påverka de europeiska finansmarknaderna. Från många håll ses den dock som överdriven.

Kommande val och konsekvenser för de europeiska finansmarknaderna

Efter Emmanuel Macrons klara seger i det franska presidentvalet står Europa fortfarande inför en viss politisk osäkerhet med de stundande valen i Italien och Storbritannien. En del analytiker pekar dock på att rädslan för ett europeiskt börskaos är överdriven, i varje fall om man ser på det makroekonomiska läget idag. Utvecklingen för flertalet europeiska ekonomier är överlag positiv med rapporter om en stadigt ökande tillväxt. Ändå kan det finnas skäl för investerare inom såväl daytrading som valutatrading och andra former av trading att handla med viss försiktighet. Aktiemarknaden befinner sig fortfarande i en stormig period trots de senaste årens starka börsutveckling. Låga räntor är ett av skälen, vilket har resulterat i att värderingarna på många marknader har kommit upp på en väldigt hög nivå. Så länge räntorna håller sig på fortsatt låga nivåer är risken fortfarande väldigt låg att den europeiska aktiemarknaden vänder i negativ riktning.

Stockholmsbörsen på rekordnivå men backar nu svagt

Stockholmsbörsen har stadigt stigit under de senaste veckorna. Det genomsnittliga P/E-talet ligger på 17, det högsta någonsin om man jämför med dess historiska 10-årssnitt på 15. Resultatet följer samma ström som övriga europeiska marknader där det aktuella P/E-snittet på 15 kan jämföras mot 10-årssnittet på runt 13. Bland tungviktarna finner man Swedish Match, SSAB, Boliden och Lundin Petroleum. MTG:s aktie har ökat rejält sedan bolaget förlängt rättigheterna till Champions League fram till 2021. Undantaget är krisbolaget Eniro vars aktie rasat över 20 % efter deras negativa delårsrapport.

Efter en längre tids uppsving backade Stockholmsbörsen något under onsdagen. Vid stängningsdags hade OMXS-index sjunkit med 0,2 %. De bolag som fortfarande höll sig på pluskanten var bland annat Astra Zeneca vars aktie steg med 0,6 %. Storjätten SSAB backade däremot 1,3 %, likaså Elextrolux som sjönk 2 %. Efter att ett flertal mäklarhus sänkt rekommendationen för H&M tappade aktien 1,0 %. I en kort jämförelse med övriga europeiska börser steg Londonbörsens FTSE-index med 0,6 % medan Parisbörsens CAC-index steg marginellt med 0,05 % och Frankfurtbörsens DAX-index med 0,07 %.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]