Stark medvind för de europeiska marknaderna

De europeiska marknaderna växer sig något starkare i takt med att priset på råvaror stiger. Hoppet om att OPEC: s ledare når en överenskommelse gällande framtida produktionsnedskärningar är stort bland många sektorer. Samtidigt har Emmanuel Macrons klara seger i det franska valet gett börserna en ordentlig knuff. Detta är dock ett momentum som redan har börjat ebba ut på valutamarknaderna.

Enkel seger för Macron i Frankrike ger marknaderna en smärre boost

Mittenkandidaten Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president med en betydligt större segermarginal än vad man tidigare hade förväntat sig. Enligt Frankrikes inrikesdepartement fick Macron dryga 66 procent av rösterna mot högerkandidaten Marine Le Pens nästan 34 procent. Macrons överlägsna seger i det franska presidentvalet ger EU tillfälle att andas ut, åtminstone för stunden.
De franska väljarnas beslut att inte ta ett steg mot Marine Le Pens auktoritära högerpolitik har bidragit till att EU undviker en djup kris. Dammet har nu äntligen lagt sig och de europeiska börserna visar en del tecken på en, om än måttlig, lättnad efter Macrons seger. Det är också nu som analytikernas bedömningar börjar strömma in från olika håll. Strax innan söndagens val gjorde nyhetsbyrån Bloomberg en sammanställning över vilka sektorer som tros kan komma att gynnas av en Macron-ledd regering. Bland annat låg europeiska bankaktier i topp då. En del pekar även på att räntespreadarna mellan franska och övriga europeiska statspapper, däribland tyska, borde minska och att euron kommer att stärkas kortsiktigt.

EUR / USD fortsätter att sjunka, efterfrågan på dollarn stärks

Euron stärktes något i en initial rörelse efter resultatet av det franska valet på söndagskvällen. Valutan har därefter fallit tillbaka under 1,09-nivån mot den amerikanska dollarn. Europeiska centralbankens president Marion Draghi talar på onsdagen i det nederländska parlamentet och innehållet av det mötet skulle kunna skicka den gemensamma valutan tillbaka till en 1,08200-nivå.
EUR / USD-paret har samtidigt hamnat under ett nytt marknadstryck och sjönk till sin lägsta nivå på 1.0870 sedan den 28 april. På valutamarknaden ligger parets handelsvärde kring 1.0875, vilket innebär ett minskat värde på ca 0,45% eller 50 pips. Parets senaste nedgång verkar ha utlösts av en ökning i efterfrågan på den amerikanska dollarn.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]