Stor osäkerhet på börsmarknaderna inför det franska presidentvalet

Finansmarknaderna förbereder sig för en skakig vecka när första omgången av det franska presidentvalet inleds nu på söndag. Det råder stor ovisshet kring vad resultatet kommer att bli när fransmännen beger sig till valurnorna i april och maj för att välja landets nya president. Opinionundersökningarnas flopp efter förra årets oväntade valresultat i USA och Storbritannien har gjort att ingen vågar sig på en öppen prognos. Osäkerhet andas på finansmarknaderna och symptomen märks bland annat på den amerikanska börsen. Många investerare väljer att antingen hålla sina positioner eller att avstå helt från att ta större positioner inför valet. Dow Jones Industrial Average noterade en nedgång på 30,95 eller 0,15% i veckan. S&P föll 0.30% till 2,348.69 och Nasdaq Composite förlorade 6.26 punkter och hamnade på 5,910.52. Ser man till utvecklingen under hela veckan går det däremot att notera ett mindre uppsving på tre olika index. Dow Jones gick upp 0.5% medan S&P steg 0.8% och Nasdaq återhämtade sig med 1.8%.

På tisdagen fick sig FTSE 100 däremot en smäll på närmare -2,5% efter att Storbritanniens nya premiärminister Theresa May utlyst nyval. Fallet kom efter en sista kamp vid 2013-topplinjen. Den europeiska finansmarknaden beräknas från flera håll börja lyfta efter det franska valet. Återhämtningen har börjat ta fart, inte minst tack vare sjunkande kreditkostnader och stöd åt företag i bland annat Italien och Spanien. Medan den amerikanska finansmarknaden har fått ta emot en rad smällar sedan Trumps överraskande valseger går den europeiska finansmarknaden i motsatt håll. Det är bara att vänta och se om det håller i sig även efter presidentvalet i Frankrike.

Det franska valet ser ut att bli ett riktigt tajt race mellan mittenkandidaten Emmanuel Macron och extremhögerns Marine Le Pen. Enligt Le Mondes mätningar från den 19 april har Macron gått om Le Pen och leder nu med en procentenhet. Nästan alla opinionsundersökningar håller Macron som segrare med en riktigt snäv marginal, 23% mot Le Pens 22%. Det är dock fortfarande väldigt osäkert hur torsdagens terrordåd kommer att påverka valresultatet. I Frankrikes utomeuropeiska territorier som Martinique, Franska Guyana och Franska Polynesien, har valet redan smygstartat. Resultatet redovisas dock inte för under söndag kväll. Det finns en stor sannolikhet att ingen av kandidaterna säkerställer det nödvändiga antalet röster för en direkt seger i första omgången. Det kommer att leda till en avvägningsröstning mellan två kandidater den 7 maj – troligen Macron och LePen. Hur marknaden kommer att reagera kan man bara spekulera om i nuläget.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]