Wall Street i fortsatt fall

Flertalet aktieindex på den amerikanska finansmarknaden sjönk under fredagen i samband med dåliga handelssiffror och negativa inflationsrapporter från USA. Fredagens globala cyberattack bidrog dessutom till att många traders valde att hålla sig borta från riskfyllda investeringar.

USA-börserna med lätt fallande kurser

USA-börserna pekade tydligt nedåt vid stängningen i fredags. Nu väntas marknaden börja en ny vecka med lätt fallande kurser. Redan i torsdags föll USA-börserna, något som stämde väl överens med utvecklingen i Europa där flertalet ledande börser också sjönk. New York-börserna stängde veckans sista handelsdag strax under sina tidigare toppnivåer. Terminerna för Dow Jones och S&P 500 backade med 0,1-0,2 %. Dow Jones industriindex förlorade 22,81 eller 0,11 % och hamnade på 20,896. S&P 500 föll 0,12 %. Nasdaq kompositindex steg däremot 0,05 %.

Ur ett politiskt perspektiv bidrog bland annat president Trumps oväntade avskedande av FBI-chefen James Coney till en viss riskaversion, lägre aktieterminer och en försvagning av dollarn. Priset på guld, energi och råolja gynnades dock. Bankerna har varit en bidragande faktor till finanssektorns negativa trend på grund av de fallande räntorna. Samtidigt fortsatte nedgången för de amerikanska varuhuskedjorna där bland annat Nordstrom, Kohl, Macy’s och JC Penney drabbas värst med störtdykningar på mellan 10 och 14 procent. En del aktier lyckades dock hålla sig uppe trots den negativa trenden. Klädkedjan Abercrombie & Fitch rusade upp 11 procent efter Reuters positiva rapport om investerare som visat intresse för att köpa företaget. Apple blev samtidigt det första amerikanska börsbolaget med ett marknadsvärde på över 800 miljarder dollar, något som lyfte aktien med 1 procent till ca 154 dollar.

Hot om ny cyberattack

Experter varnar för att en ny cyberattack kan förväntas under måndagen. Totalt drabbades företag och myndigheter i över 150 länder av attacken I fredags, en attack som kritiker hävdat att bland annat den brittiska regeringen känt till sedan en tid tillbaka. Enligt Europol drabbades drygt 200 000 av attacken som i Sverige slog till mot både stora företag och äldreboenden. En säkerhetsuppdatering skickades ut av Microsoft i mars för att skydda mot viruset men uppenbarligen hade många bortsett från att aktivera uppdateringen eller använde sig fortfarande av den tidigare versionen Windows XP. Under helgen varnades det om att de ansvariga för attacken kan komma att uppgradera viruset för att ta bort den säkerhetsswitch som lyckades få stopp på ett av världens hittills mest omfattande virusattacker.

Copyright© 2024. Alla rättigheter förbehålls. Daytrading Online Guide – tradingguiden.se
[index]
[index]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]
[523.251,1046.50]